Regele Mihai este ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost  printre ultimii foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

Regele-copil. Regele Mihai s-a născut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, la șapte luni după căsătoria părinților săi, Principele Moștenitor Carol și Prințesa Elena a Greciei. Relația dintre părinții săi n-a fost una fericită, marcată de incompatibilitatea dintre Elena și Carol și infidelitățile acestuia. În 1925, tatăl regelui Mihai a părăsit România . Un an și jumătate mai târziu, la vârsta de 6 ani, Mihai a urcat la tron după moartea bunicului său, Regele Ferdinand.

Mare voievod de Alba Iulia. Când Carol a revenit în țară Mihai a fost proclamat atunci, din nou, prinț moștenitor și a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În următorii ani, prințul a trăit în izolare la Palat;mama sa a fost exilată de rege la Florența, iar copilului i se permitea să o viziteze doar o dată pe an.

Rege din nou, pe timp de război.Când Carol II a fost obligat să abdice, iar tronul a revenit lui Mihai, tânărul nu avea deloc experiență politică. În aceeaşi zi în care a fost proclamat rege, Mihai a semnat un decret prin care îi acorda generalului Antonescu puteri depline.

23 august 1944:lovitura de la Palat. Executată într-un moment-cheie al războiului – când armata Uniunii Sovietice se apropia de frontiera de est a României, lovitura de la 23 august a însemnat arestarea Mareșalului Ion Antonescu și întoarcerea armelor în favoarea Națiunilor Unite, respectiv împotriva Germaniei naziste.

Abdicarea și exilul. Se întâmpla în data de 30 decembrie 1947, ultima zi a monarhiei în România. Comuniștii au proclamat imediat abolirea regimului monarhic și nașterea republicii populare.

Regele a părăsit țara trei zile mai târziu, pe 3 ianuarie. Începe un lung exil: 60 de ani

În 1948, el s-a căsătorit, în Grecia, cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cu care a avut cinci fete.

Crăciun 1990:prima întoarcere în țară. După căderea regimului comunist din decembrie 1989, regele Mihai a avut o primă încercare de a reveni în țară în decembrie 1990.  A fost oprit de poliţie în drum spre Curtea de Argeş şi forţat să se întoarcă la Otopeni şi să părăsească în România.

Paști 1992. S-a întors din nou doi ani mai târziu, în 1992, de Paşti.  Neliniştit de popularitatea regelui, aclamat numai în București de un milion de oameni, noua clasă politică i-a interzis regelui Mihai să se mai întoarcă în ţară. Abia în 1997, după alegerea lui Emil Constantinescu ca preşedinte, regele Mihai și-a recăpătat cetățenia română și a putut reveni definitiv în România.

La final de viaţă, regele românilor a trăit auster, aproape ca un călugăr. Singur. Odată cu ultimul drum al Regelui, ia sfârşit un exil lung cât o viaţă de om.Regele Mihai I se stinge din viață în data de 5 decembrie 2017, în jurul orei 13:00.

“Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata”, este unul dintre mesajele pe care Regele Mihai a dorit sa il transmita romanilor.

IPS Andrei :„A fost un Rege iubit de popor”

Rămas bun, Majestate!