Se împlinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.Toate păturile sociale, toate interesele şi toate ramurile de activitate românească erau reprezentate, dar ceea ce dădea Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular era afluenţa poporului. După terminarea Primului Război Mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”. Spectacolul simbolic şi instructiv era reprezentat de mulţimea imensă care urca drumul spre Cetăţuie printre şirurile de ţărani români înveşmântaţi în sumanele de pătură albă şi cu căciulile oştenilor lui Mihai Viteazul.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia. Şedinţa s-a ţinut într-un cazino militar, care după această dată s-a numit Sala Unirii. Şedinţa a fost deschisă de Ştefan Ciceo Pop, după care au urmat discursurile altor lideri ai românilor ardeleni. Dintre aceştia s-a remarcat cel al lui Vasile Goldiş, care a şi citit cele nouă puncte ale celui mai important act adoptat atunci, Rezoluţia Unirii.

                Vasile Goldiş citeşte Rezoluţia Unirii:„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Deşi extrem de importantă, adunarea care a început la ora 10.30 nu a fost imortalizată în nicio fotografie. Explicaţia este una extrem de simplă. Fotograful Bach care fusese angajat de autorităţile române să fotografieze nu şi-a respectat contractul. Speriat probabil de evenimentele tumultoase ale acelor clipe.Totuşi Samoilă Mârza, fotograful Unirii, este cel care ne-a lăsat trei instantanee cu mulţimile venite la Alba Iulia şi  două cu tribunele oficiale.

Alegerea oraşului Alba Iulia ca loc al desfăşurării Marii Adunări de la 1 Decembrie nu s-a făcut întâmplător. Mai fuseseră luate în discuţie Sibiul, văzut drept capitală culturală a românilor ardeleni şi Blajul, pentru rolul lui în revoluţia de la 1848-1849, dar în cele din urmă, s-a decis pentru Alba Iulia, prima capitală a românilor atunci când Mihai Viteazul reuşea în 1600 să unească pentru prima dată în istorie cele trei ţări române, Ţara Românească, Transilvania şi Moldova; nu se putea găsi un loc mai nimerit, pentru proclamarea României Mari, decât Alba Iulia “această Meccă a neamului românesc… loc udat cu sfântul sânge al martirilor Horea, Cloşca şi Crişan”

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă  Ziua Naţională a României, celebrată anual  începând cu anul 1990.

Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Timp de patru decenii 23 august este ziua nationalã a României, marcatã prin parade şi spectacole grandioase. După prăbușirea regimului comunist din România, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

“Era o roire de necrezut. Pe câmp (n.r.Câmpul lui Horea, unde era adunat poporul) se înălţau, ici colo, tribunele de unde oratorii vorbeau naţiei… în ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan,  irezistibil, organic, masiv. Era ceva ce te făcea să uiţi totul”

( Participant la Adunarea Naţională de la Alba-lulia,  Lucian Blaga)

         La mulți ani, România! La mulți ani tuturor Românilor!